news

Багато років мрієте про власне житло чи будинок, але велика кількість "узагальненої" інформації про вибір нерухомості, не вселяє довіри?

21.07.2023

Kyiv, Ukraine

image
image
image

Давайте разом розбиратись як правильно обрати та придбати житло


З чого почати?

Якщо ви замислюєтеся про купівлю нового житла, велике значення має репутація та досвід будівельної компанії. Забудовник повинен мати хоча б декілька успішних проєктів, але найголовніше - у нього не повинно бути незавершених проєктів. Поцікавтеся, коли девелопер відновив будівництво після повномасштабного вторгнення, яка поточна будівельна активність і чи здавав він якісь будинки на початку останніх двох років. Знайдіть час, щоб переглянути сайт компанії, новини, інтерв'ю та звіти про хід будівництва.

Якщо немає проблем, ви можете поїхати і подивитися будинки. Деякі забудовники, особливо у Києві та області, мають дуже гарні проєкти.

Обов`язково запитайте у відділі продажів про проєкт будівництва та дозвільні документи (ліцензії та дозволи на будівництво) на житловий будинок, який вам сподобався. Завжди перевіряйте статус землі під будинком (документи на право власності або договір оренди). Цільове призначення має бути "для житлової забудови". Також добре перевірити ділянку на кадастровій карті (Публічна кадастрова карта).

Передивіться в інтернеті інформацію про будівельну компанію, чи не замішана вона в якихось скандалах чи судових процесах, а також які думки та коментарі інвестори залишили в соціальних мережах на офіційній сторінці житлового комплексу. Так це трохи забирає часу, але ж і житло ви купуєте не на один рік.

Що до вибору локації - місто чи передмістя, то це вже як вам більше до вподоби. Любите природу, краще обирати заміську нерухомість.

У містечках, недалеко від мегаполісів, часто будують малоповерхові комплекси, з великою кількістю дитячих майданчиків, паркомісць та зонами відпочинку на свіжому повітрі. Ідеальне місце для молодих батьків, великих родин та пенсіонерів. До того ж нерухомість у передмісті коштує дешевше.

Якщо потрібна мобільність та доступність бізнес-осередку, життя у місті підійде якнайкраще.

Жити в ритмі міста і мати доступ до культурних та історичних пам'яток, офісів, спортивних, торгових і розважальних центрів, це обрати житловий комплекс поблизу центру. Так, ціни тут вищі, але й можливостей для активного ділового життя, відпочинку та розвитку більше. Висотні будинки з панорамним видом на місто є нормою, але прибудинкові території зазвичай досить скромні.

 

Інфраструктура та безпека в житлових комплексах – одне з головних питань

Звичайно, кожен хоче жити в безпечному, чистому і розвиненому міському районі. Тому хоча б трохи дізнайтеся про історію та географію місцевості, в яку плануєте переїхати. Поцікавтеся, чи немає поблизу промислових об’єктів, таких як фабрики, заводи, паливно-мастильні сховища, автотранспортні підприємства та інше. Буває так, що комплекс може бути зведено на місці не придатному для розміщення житлового об'єкта. Це рідкість, але впевнитись не завадить.

Щодо ризиків пов'язаних з нерухомістю в наш час

Купівля квартири у воєнний час вимагає більшої уваги та знань. Великою перевагою є наявність на території комплексу підвалу подвійного призначення, який за потреби можна використовувати як укриття. Цей підвал може включати підземний паркінг, склад, приватне укриття, в ідеалі з вентиляцією, санвузлами, зонами для приготування їжі, зонами для дітей та вагітних жінок тощо.

Зверніть увагу на страхування від військових ризиків

Страхування військових ризиків доступне для майнових прав та готових квартир. Наразі в Україні лише кілька забудовників пропонують такі послуги, серед них і "Альянс Новобуд".

Не варто забувати й про місця для прогулянки та відпочинку від бурхливого життя у місті

Зелена зона - сквер, парк, ставок чи ліс біля комплексу, або навіть на території це дуже класно, екологічно та зручно, особливо якщо у вас є діти та домашні улюбленці. Не варто перейматись про комах, тому що в сучасних житлових комплексах, всі зелені насадження обробляються сучасними та не токсичними засобами.

На що ще звернути увагу при виборі нерухомості

Розглядаючи фото будівництва на сайті девелопера, зверніть увагу на якість кладки цегли та керамоблоків. Газобетонний блок – непоганий, але придатний тільки для внутрішніх стін. Матеріал і товщина утеплювача також має важливе значення. Мінеральної вати товщиною 15-20 см і щільністю не менше 125 кг/м3, буде гарним утепленням та шумоізоляцією.

Технологія будівництва також важлива

Найкраща та безпечна технологія будівництва - це монолітний каркас. Якщо буде змога потрапити на будівельний майданчик, зверніть увагу на чистоту території і на те, як зберігаються будівельні матеріали. І ще одне: поцікавтеся у відділі продажів про виробників віконних конструкцій, вхідних дверей, радіаторів та іншого.

Комунікації та транспортні розв'язки

Обираючи новобудову, вивчіть навколишню інфраструктуру, щоб переконатися, що ваш будинок не стане "самотнім воїном". Новобудова повинна знаходитися в житловому і розвиненому районі, де забудовники чи муніципальна влада відремонтували або відкрили нові дороги. Він також повинен мати каналізацію, електрику, газ і водопостачання. Щодо опалення, то має бути котельня, виділена для комплексу, газовий котел у кожній квартирі або класичне центральне опалення.

Тепер, коли ви знаєте всі ці нюанси, вам захочеться якнайшвидше придбати власну квартиру. Однак, потрібна достатня сума коштів.

Нерухомість не дешеве задоволення, тому якщо у вас є вся сума - чудово. Якщо ж у вас є лише частина грошей, ви можете скористатися розстрочкою, спеціальними умовами та знижками від забудовників. І взагалі, якщо підходять умови держпрограми "еОселя" - це чудово.

Головне - не втрачати пильність від занадто «привабливих» умов купівлі. Забудовники зазвичай не працюють собі у збиток. Аномально низька ціна квадратного метра або незвичайно "солодка" знижка - ознака того, що щось не так, і в більшості випадків ніхто не має наміру добудовувати будинок. Тому досліджуйте ринок і порівнюйте ціни, перш ніж купувати житлову нерухомість.

І на останок

В край важливо зрозуміти, яка організація відповідає за обслуговування житлового комплексу. Найчастіше це сервісна компанія забудовника. Оскільки комплекс є живим рекламним щитом для будівельної компанії, завдання цієї організації - стежити за тим, щоб створені умови залишалися на тому ж рівні. Послуги надають професійні працівники в уніформі: прибиральники, двірники, електрики та охоронці.

Дешевшим варіантом може бути щось типу об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, але кожен, хто хоч раз спробував у сусідському чаті домовитись про якісь спільні витрати, зробить правильний вибір.